Wat kun je doen tegen littekens?

Wat kun je doen tegen littekens?

Als je herstellende bent van een wond, zijn er veel manieren waarop je een blijvend litteken kunt voorkomen of genezen. Het kans soms lang duren voor een litteken om volledig te verdwijnen. Daarom is het verstandig om er altijd zo vroeg mogelijk bij te zijn. Een litteken voorkomen is meestal een stuk makkelijker dan het genezen ervan.

Littekens voorkomen

Het herstellen van een wond is afhankelijk van allerlei factoren. Zo is de leeftijd van de huid erg belangrijk, omdat dit bepaalt hoe snel en effectief de huid zal herstellen. Ook is de locatie van de wond van belang, omdat onze huid niet op alle plekken even makkelijk herstelt. Tijdens de genezing van een wond, zijn beweging en voeding erg van belang. Een gezonde levensstijl, waarbij je voldoende vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt, draagt bij aan een beter herstel. Stoppen met roken en alcohol kan daarom ook van belang zijn. Sporten en water drinken is ook belangrijk. De wond moet namelijk niet uitdrogen en hiernaast voldoende zuurstof krijgen.

Zonlicht

De eerste maand dat je het litteken hebt, kun je deze het beste zo min mogelijk in de zon hebben. Zonlicht klinkt als een goed idee, omdat een lichte huid het litteken meer kan laten opvallen. De straling van de zon is echter niet goed voor de gevoelige, beschadigde huid. Je kunt wel in de zon gaan, maar dan moet je de wond (en de huid eromheen) goed insmeren met zonnebrand.

Achteraf behandelen

Is het litteken al gevormd en wil je deze achteraf verminderen? Dan kan het een goed idee zijn om het litteken goed te masseren, het liefst met goede littekencrème. Het masseren zorgt voor betere omloop van het bloed, waardoor de beschadigde huid sneller zal herstellen. De crème zelf zorgt ook voor betere en snellere genezing. Je kunt de wond wel twee keer per dag masseren, voor een beter effect.

Verder kun je ook kiezen voor een siliconenbehandeling. Hierdoor zullen littekens minder zichtbaar worden. Laserbehandelingen kunnen ook helpen bij littekens. Door de behandeling zal er namelijk meer collageen worden aangemaakt door de huid. Littekens zullen niet meteen helemaal weg gaan, maar zullen wel minder duidelijk worden.