Wat is een foute kersttrui?

Wat is een foute kersttrui?

Kersttruien zijn de laatste jaren weer helemaal in tijdens de feestdagen. Het lijkt wel of iedereen opeens heeft besloten deze ouderwetse truien weer uit de kast te halen. De term 'foute kersttrui'" verwijst meestal naar een trui die lelijk, heel druk of vreemd is. Maar wat maakt een kersttrui precies fout? En waarom zijn deze truien opeens weer zo populair geworden?

Geschiedenis van de foute kersttrui

Het idee van een 'foute kersttrui' is nog een relatief nieuw concept. De term werd voor het eerst gebruikt in het begin van de jaren 2000, maar sloeg pas enkele jaren later echt aan. Kersttruien zijn echter niets nieuws en worden al gedragen sinds de jaren '50. Bedrijven namen de nostalgische, door oma gebreide trui en brachten deze op de markt voor mensen om te kopen. De kersttruien werden gedragen in reclames, in bekende films en televisieprogramma's. Hierdoor werden de truien steeds bekender en vaker gedragen.

Foute kersttruien

De foute kersttrui zoals wij deze nu kennen, met de overdreven ontwerpen en kleuren, is een relatief nieuw fenomeen. Deze truien worden vaak 'foute kersttruien' genoemd omdat ze zo lelijk en chaotisch zijn. In de jaren '80 werden deze truien steeds vaker gedragen, vaak met een laagje humor. De truien hadden allerlei lelijke printen, lampjes en felle kleuren. In de jaren hierna werd de kersttrui wat minder populair. Ook hier in Nederland.

Terugkeer van de kersttrui

In de afgelopen jaren is de kersttrui populairder dan ooit. Dit komt mede door de hoeveelheid beschikbare media in het teken van kerst, zoals films en series. Ook sociale media heeft een rol gespeeld in het terugbrengen van de kersttrui. Mensen vinden de truien grappig om te dragen, het liefst een zo lelijk mogelijke trui. Ook is een kersttrui vaak een fijn alternatief op de nette kleding die je normaal draagt tijdens kerst. Wie draagt er niet liever een trui dan een net overhemd, een pak of een strakke jurk?

Zoek jij ook nog een leuke kersttrui kind of een grotere maat voor de kerst? In Nederland zijn er tegenwoordig veel webshops waar je deze kunt kopen. Je kunt ze vinden in alle soorten en maten.