Hoe kies je jouw studierichting voor vervolgonderwijs op de middelbare school?

Hoe kies je jouw studierichting voor vervolgonderwijs op de middelbare school?

Iedereen heeft momenten in zijn of haar leven dat er beslissingen genomen moeten worden die je toekomst in een grote mate kunnen beïnvloeden. Het kiezen van jouw studierichting zal ongetwijfeld  een van die momenten zijn. Zit jij op de middelbare school en is het tijd om studiekeuzes te maken voor een vervolgopleiding? Lees dan snel verder en maak kennis met onze tips om jouw besluitvorming te vergemakkelijken. 

1. Kies wat jij leuk vindt! 

Het kan heel goed zijn dat er verschillende mensen om je heen, zoals familieleden en vrienden, een mening zullen hebben over wat je zou moeten gaan studeren. Dit kan natuurlijk een heel degelijk advies opleveren, maar zorg er uiteraard voor dat je luistert naar jouw intuïtie! Zorg er dus voor dat je goed uitpluist wat jij graag zou willen doen en kies wat écht bij jou past. 

2. Plan vooruit

Het is zeker de moeite waard om vooruit te denken en niet te laat te kiezen voor een interessante vervolgopleiding. Wanneer je ervoor zorgt dat je je goed voorbereid en begrijpt wat jij graag wilt doen, zul je betere invulling van jouw carrière kunnen vormgeven. 

3. Loop een dagje mee

Er zijn vele opleidingen die meeloopdagen organiseren zodat je kennis kan maken met de opleidingsmogelijkheden. Maak hier dus dankbaar gebruik van! Een dagje meelopen tijdens de studie zal je meer informatie geven over het vakkenpakket, de kennis en ervaring die je zal kunnen opdoen, en je toekomstmogelijkheden. 

4. Verbreed je horizon

Het is vanzelfsprekend belangrijk om evenwicht te vinden in je studies, maar het is ook zeker essentieel ook wat tijd en onderwerpen te reserveren om te verkennen. Er valt namelijk zoveel te leren dat het geen zin heeft om slechts één onderwerp in een bepaald vakgebied te bestuderen. De middelbare school is de perfecte gelegenheid om nieuwe interesses te verkennen. Zorg er dus voor dat je actief op zoek gaat naar het leren van iets nieuws, zodat je versteld zult staan van wat er allemaal mogelijk is! 

5. Tot slot, raak niet in paniek!

Tenslotte is het van vitaal belang om vooral te ontspannen en niet in paniek te raken bij het kiezen van jouw studierichting voor het vervolgonderwijs. Je zult nooit stoppen met leren en je hebt de  levenslange gelegenheid en tal van mogelijkheden om later nog andere vakken te studeren als je dat wilt. Het is gebruikelijk dat studenten aan het MBO, hogescholen en universiteiten op een gegeven moment veranderen van richting, dus maak je daar nu niet te veel zorgen over. Zolang je de voorgaande tips volgt, zal alles op zijn plek vallen. 

Wil je meer weten over hoe studenten op het VMBO worden voorbereid op vervolgonderwijs aan de hand van een afwisselend leerprogramma, kijk dan op denieuweleerweg.nl hoe dat in zijn werk gaat!