Wat is prosecco en waar komt het vandaan?

Wat is prosecco en waar komt het vandaan?

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die wordt gemaakt van de druif Glera. Deze druif groeit voornamelijk in de regio Veneto en Friuli Venezia Giulia in het noordoosten van Italië. Prosecco heeft een frisse en fruitige smaak, met tonen van appel, peer en citrus.

De naam Prosecco is afkomstig van de plaats Prosecco, waar de druif Glera werd gekweekt. In 2009 is de naam Prosecco beschermd als een geregistreerd handelsmerk voor wijn uit de regio Veneto en Friuli Venezia Giulia. Dit betekent dat alleen wijn die volgens strikte regels in deze regio's wordt gemaakt, mag worden verkocht onder de naam Prosecco.

Hoe wordt Prosecco gemaakt?

Er zijn twee belangrijke methoden om Prosecco's te maken: de Charmat-methode en de traditionele methode. Bij de Charmat-methode wordt de tweede gisting (die de bubbels veroorzaakt) in een gesloten tank uitgevoerd, terwijl bij de traditionele methode de tweede gisting in de fles plaatsvindt. De Charmat-methode is een snellere en efficiëntere manier om Prosecco te maken, terwijl de traditionele methode een langere rijpingstijd vereist en een grotere complexiteit in de smaak geeft.

Prosecco wordt vaak geserveerd als aperitief of in combinatie met lichte hapjes zoals kaas en charcuterie. Het is ook een populaire ingrediënt in cocktails, zoals de bekende Bellini en Aperol Spritz.

Geschiedenis van Prosecco

Prosecco heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De druif Glera, die wordt gebruikt om Prosecco te maken, werd voor het eerst in de regio Veneto gekweekt. De wijn werd echter pas bekend als Prosecco in de 19e eeuw, toen de naam ervan werd geassocieerd met de plaats Prosecco, waar de druif voor het eerst werd gekweekt. De populariteit van Prosecco nam toe tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de wijn werd gezien als een goedkopere alternatief voor Champagne. Sindsdien is de populariteit van Prosecco alleen maar toegenomen, en het is nu een van de meest gedronken mousserende wijnen ter wereld.

In de afgelopen jaren is de populariteit van Prosecco sterk toegenomen, waardoor het nu een van de meest gedronken mousserende wijnen ter wereld is. Dit komt mede door zijn relatief lage prijs en toegankelijke smaak. Als je op zoek bent naar een verfrissende en feestelijke drank, is Prosecco een geweldige keuze.