Slecht slapen, wat zijn de gevolgen?

Slecht slapen, wat zijn de gevolgen?

Het is verleidelijk; ’s avonds nog even een uurtje blijven zitten om die leuke film af te kijken. En als er vrienden langskomen is het best lastig om aan te geven dat je het liefste naar bed wil. Ook als je een periode hebt waarin je het bijvoorbeeld druk hebt met je studie, kan een goede nachtrust er nog weleens bij in schieten. Slecht slapen, kan echter nadelige gevolgen hebben. Je leest ze hier.

Gewichtstoename

Uit onderzoek blijkt dat mensen die slecht slapen, ongezonder eten. Als je maar een paar uurtjes geslapen hebt, is de verleiding groot om dat onrustige gevoel te sussen met eten en drinken. Een zak chips, een zak snoep of een paar lekkere koeken; ze gaan gemakkelijk naar binnen na een slechte nacht. Ook voor het avondeten wordt er vaak gekozen voor een gemakkelijke maaltijd door slechte slapers. Al je slecht geslapen hebt, zal de zin om te sporten ook niet groot zijn, dus je beweegt ook nog eens minder als je een slechte nachtrust hebt gehad.

Concentratie neemt sterk af

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je lijf en geest niet tot rust komen. ’s Nachts zorgt slaap ervoor dat je weer op krachten kunt komen, dat je ‘systeem’ als het ware weer even gereset wordt. Als je lijf en geest deze rust niet krijgen, leidt dit tot een onrustig gevoel en zal dit ook ten koste gaan van je concentratie. Deze concentratie neemt af, waardoor je slechter zult gaan presteren.

Slecht humeur

Rommelige nachten zorgen voor een slecht humeur. Je bent prikkelbaar en vindt het lastig om veranderingen te accepteren. Nieuwe projecten of uitdagingen zul je voor je uitschuiven. Ook zorgt dit ervoor dat je geen zin hebt in feestjes of andere bijeenkomsten. Alles wordt te veel. Naar verloop van tijd zal je omgeving je dit niet in dank afnemen.

Hoe krijg ik wel goede nachtrust?

Ieder mens weet hoeveel uur slaap er goed voor hem/haar is. De eerste stap is om aan dat urenaantal te gaan voldoen. Geef je lichaam en geest de rust die het nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk om op een goed matras te slapen. Het Emma matras is hierbij absoluut een aanrader. Lees hier een review van het Emma Matras. Je kunt ook andere hulpmiddelen gebruiken voor een betere nachtrust. Denk hierbij aan een verzwaringsdeken. Dit deken zorgt voor een betere nachtrust doordat het een natuurlijk gevoel geeft, daarnaast heeft een rustgevende werking.