Kan collageen poeder echt als anti-aging werken?

Kan collageen poeder echt als anti-aging werken?

Er is een nieuwe gezondheidsrage: collageen poeder.

Het is een groeiende trend - vooral vanwege de bewering dat het de elasticiteit van de huid verbetert en een levendige, jeugdige teint bevordert. Collageen poeders zouden ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals sterkere botten, meer haargroei en betere gewrichten. Hoogste tijd dus voor antwoord op de vraag waar is collageen poeder goed voor?

Collageen in botten, huid, spieren en meer

Collageen is een van de belangrijkste bouwstenen van botten, huid, spieren, pezen en banden. Het woord collageen komt van het Griekse woord kolla, dat lijm betekent. Geen wonder dus dat collageen al tientallen jaren wordt gebruikt als injecteerbaar vulmiddel om de lippen voller te maken en rimpels te verzachten. De laatste jaren is het steeds toegankelijker geworden, met gemakkelijk verkrijgbare pillen en poeders. Een collageen booster is zelfs een optie bij sommige smoothie tentjes.

Wat is collageen en waarom is het belangrijk voor ons lichaam?

Collageen is een vezelig, ondersteunend eiwit. Het zit in botten, kraakbeen, pezen, banden en huid. Het helpt huidcellen zich aan elkaar te hechten en geeft de huid stevigheid en elasticiteit. De productie van collageen neemt met de jaren af, wat bijdraagt tot het rimpelen en verslappen van de huid.

Wat zijn enkele andere gezondheidsvoordelen van collageen?

Er zijn aanwijzingen dat collageen poeder gewrichtspijn en artrose verbeteren.

Naarmate we ouder worden, vertoont de huid tekenen van veroudering door een verminderde productie van collageen en elastine en door andere factoren zoals blootstelling aan UV-stralen en tabak.

Wat zijn de verschillende vormen van collageen supplementen?

Collageen supplementen worden gesynthetiseerd tot eiwitketens, collageen hydrolysaten genaamd, en worden door het lichaam opgenomen en vervolgens direct door de huidcellen gebruikt. Ze zijn er in pil- en poedervorm. De poeders moeten voor consumptie worden opgelost in warme of koude vloeistof. Er zijn geen studies die de verschillende collageen producten met elkaar vergelijken, dus we weten niet of het ene supplement beter is dan het andere.

Er is veel hype rond het nemen van collageen supplementen voor een jonger uitziende huid. Kunnen ze echt het verouderingsproces van de huid vertragen?

Daarnaast zijn er enkele kleine onderzoeken die een verbeterde elasticiteit en uitstraling van de huid laten zien na het innemen van collageen hydrolysaat supplementen gedurende minstens zes weken. Bedenk wel dat we niet weten of deze effecten langdurig zijn en dat er in sommige onderzoeken geen controlegroep was.

Waar moet je op letten als je collageen kopen gaat?

Sleutelwoorden om op te letten bij de ingrediënten zijn collageen hydrolysaat, gehydroliseerd collageen, of collageen peptiden.

Dus, moeten we de collageen hype geloven?

Er zijn enkele kleine studies die aantonen dat collageen de elasticiteit van de huid verbetert. Deze studies waren echter klein en ongecontroleerd. Op dit moment hebben we geen goed bewijs dat het innemen van collageen supplementen voordeel oplevert. Ik raad mijn patiënten aan om deze supplementen te vermijden totdat we meer overtuigende gegevens hebben over de voordelen en totdat we zeker kunnen zijn van de veiligheid.

Enig idee hoe lang dat zal duren?

We moeten gegevens zien van gerandomiseerde, gecontroleerde studies om het effect van oraal collageen op huidveroudering echt te begrijpen. Dat betekent dat we een groep mensen die collageen poeders nemen moeten vergelijken met een groep die het supplement niet neemt. Er is momenteel één zo'n onderzoek waaraan patiënten deelnemen, dus het zal niet lang meer duren voordat we onze patiënten aanbevelingen kunnen doen.

Helpt het eten van voedsel met collageen de elasticiteit van je huid te verbeteren?

Het collageen in voedsel kan niet rechtstreeks door onze weefsels worden gebruikt. Het is een lange keten van aminozuren die eerst door enzymen moet worden afgebroken tot een kortere, beter bruikbare vorm. Collageen supplementen hebben dit enzymatische proces van hydrolyse tot kortere aminozuur ketens al doorlopen.

Zijn er nadelen aan het gebruik van collageen supplementen?

Tot nu toe is de enige bekende bijwerking van collageen supplementen maagklachten. Maar misschien komen we andere te weten als deze trend in populariteit toeneemt of uit grotere studies. Aangezien er niet genoeg bewijs is dat collageen poeder supplementen tekenen van veroudering kunnen verminderen, is er dan iets dat u aanbeveelt om de elasticiteit van de huid te verbeteren en/of tekenen van veroudering te verminderen?

Huidveroudering voorkomen zonder collageen

De beste manieren om tekenen van huidveroudering te voorkomen zijn bescherming tegen de zon, een evenwichtig dieet en niet roken. Een gediplomeerd dermatoloog kan een retinoïde crème voorschrijven en/of niet-invasieve procedures uitvoeren om tekenen van huidveroudering te verminderen.