Een dekbed wassen? Dit moet je weten!

Een dekbed wassen? Dit moet je weten!

Als het erom gaat uw bed zo schoon mogelijk te houden, is het gemakkelijk om een dekbed over het hoofd te zien. Veel mensen wassen regelmatig hun lakens, maar vergeten vaak het beddengoed dat hen lekker warm houdt tijdens de koude nachten. Het is waar dat uw dekbed - net als uw kussen - niet zo snel vuil wordt als de overtrekken, maar het is toch van vitaal belang dat u ze wast om ervoor te zorgen dat ze fris blijven.

Het wassen van een dekbed lijkt misschien een hele klus, vooral omdat ze vrij groot en omvangrijk kunnen zijn, maar met de juiste kennis kunt u het uwe gemakkelijk schoon en hygiënisch houden. In deze gids laten we u zien hoe u uw dekbed het beste kunt reinigen en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp. U kunt en moet uw dekbed wassen. De meeste dekbedden kunnen in de machine of met de hand worden gewassen, afhankelijk van wat de fabrikant aanbeveelt.

Hoewel uw lakens en nachtkleding een of twee lagen bescherming bieden tegen stof, vuil, zweet en huiddeeltjes, wordt uw dekbed door de lange tijd die u in bed doorbrengt toch vuil. Wassen zorgt ervoor dat uw bed altijd een hygiënische slaapplaats is.

Een andere belangrijke reden om uw dekbed te wassen is om te voorkomen dat het een thuis wordt voor huisstofmijt. Dit zijn microscopische mijten die leven in donkere, warme en vochtige ruimten - net als een ongewassen dekbed. Ze overleven door het eten van droge huid, die ook aanwezig kan zijn als uw kwalitatieve beddengoed niet schoon is. Deze mijten kunnen hinderlijk zijn voor mensen met allergieën en kunnen ook huidproblemen veroorzaken, zoals uitslag. Meer informatie over hoe u dit ongedierte kunt voorkomen en verwijderen vindt u in onze gids voor het schoonmaken van stofmijt.

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Het wordt aanbevolen om uw dekbed elke 2-3 maanden te wassen, met elke 4 tot 6 maanden als een absoluut minimum. Hoewel het tijdrovender is dan het reinigen van gewone bed overtrekken, hoeft het niet regelmatig te gebeuren, een beetje moeite zo nu en dan zorgt ervoor dat uw dekbed fris blijft.

Moet u een nieuw dekbed wassen?

Vraag je je af of je dat nieuwe dekbed dat je net hebt besteld meteen moet wassen? Het is een kwestie van voorkeur. Sommige mensen gebruiken hun beddengoed graag direct uit de verpakking, maar anderen wassen hun beddengoed graag meteen om eventuele geurtjes of deeltjes die tijdens de productie of verpakking zijn opgepikt te verwijderen en om een vertrouwde geur toe te voegen. Aangezien u nog niet met het dekbed hebt geslapen, zouden er geen irriterende stoffen aanwezig moeten zijn die zich in de loop der tijd opbouwen.

Kan een dekbed in de wasmachine?

De meeste dekbedden kunnen in de wasmachine, maar controleer altijd de wasvoorschriften op het etiket om te zien of dat zo is. Sommige natuurlijke dekbedden kunnen niet in een gewone huishoudmachine, en vereisen speciale wastechnieken. Wat u ook moet overwegen als u een wasmachine gebruikt, is of uw dekbed erin past.

Kun je een donzen dekbed wassen?

In de meeste gevallen kunt u dekbedden met natuurlijke veren, zoals ganzendons en veren, thuis in de wasmachine wassen, maar u moet wel de instructies van de fabrikant volgen voor het geval er speciale vereisten zijn. Een probleem dat u kunt tegenkomen is dat het dekbed in de machine past, omdat ze doorgaans omvangrijker zijn dan synthetische dekbedden. Het duurt ook veel langer om ze daarna te drogen, iets waar u rekening mee moet houden.

Kun je een dekbed chemisch reinigen?

U moet uw dekbed niet naar de stomerij brengen - of het nu een natuurlijk of synthetisch dekbed is. Bij de stomerij worden namelijk sterke chemicaliën gebruikt om vlekken te verwijderen, die de vulling van uw beddengoed kunnen aantasten. Er zijn ook enkele rapporten[1] die de vaak gebruikte chemische stof PERC voor chemische reiniging bij langdurige blootstelling als kankerverwekkend voor de mens hebben aangemerkt. Omdat we lange tijd onder ons dekbed doorbrengen, kan het beter zijn om chemisch reinigen als algemene regel te vermijden.=

Let op: professioneel reinigen is niet hetzelfde als chemisch reinigen, dus als de instructies van de fabrikant van uw dekbed dit aanbevelen, bedoelen ze waarschijnlijk het laten wassen door een gespecialiseerde reiniger met het juiste type apparatuur. Sommige stomerijen bieden professionele reinigingsdiensten aan, dus zorg ervoor dat u de juiste kiest wanneer u uw dekbed boekt.

Kun je een dekbed met de hand wassen?

Ja, het is mogelijk om een dekbed met de hand te wassen. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan als ze een natuurlijk dekbed voorzichtig willen wassen. Het kan ook een oplossing zijn als uw wasmachine te klein is.