Afval op school verminderen? Zo doe je dat!

Afval op school verminderen? Zo doe je dat!

Steeds meer scholen gaan de uitdaging aan om hun afval te verminderen. Jij ook? Wij geven je graag een paar nuttige tips.

Wees zuinig met papier

Een school is nog steeds een plek waar veel papier wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld taken, examens, mededelingen… Om afval te verminderen probeer je om de hoeveelheid papier te beperken. Een goed startpunt is om het recto-verso te bedrukken. Bij papieren die slechts aan één zijde bedrukt zijn, kan je de achterkant als kladpapier gebruiken.

Gebruik brooddozen

Stimuleer leerlingen op brooddozen en herbruikbare verpakkingen voor fruit en koekjes te gebruiken. Op deze manier hebben ze geen aluminiumfolie of wegwerpverpakkingen nodig. Hierdoor verkleint de afvalberg van je school.

Duurzame aankopen

Denk bij de aankoop van schoolmateriaal aan de duurzaamheid. Een plastic lat is misschien goedkoper dan eentje in hout of metaal, maar zal sneller breken. Dat creëert weer afval. Ga dus op zoek naar schoolmateriaal dat lang meegaat.

Herbruikbare bekers

Nog een tip om afval op school te verminderen: investeer in herbruikbare bekers. Die kunnen kinderen tijdens de (middag)pauze vullen met water. Na een spoelbeurt zijn ze weer klaar voor gebruik.

Daarnaast kan je aan kinderen vragen om van thuis een drinkenbus mee te nemen. Zo belanden er minder drankverpakkingen, van bijvoorbeeld sapjes, in de afvalzak.

Vermijd wegwerpspullen

Evenementen zoals schoolfeesten zorgen voor een gigantische berg afval. Daarom raden we aan om op deze evenementen wegwerspullen zoveel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan plastic rietjes, bekertjes, ballonnen…

Sorteer zoveel mogelijk

Geen afval produceren is onmogelijk. Maar je kan de natuur een handje helpen door het afval goed te sorteren. Huur bijvoorbeeld verschillende rolcontainers: eentje voor papier en karton, eentje voor plastiek folie en nog eentje voor restafval. Op deze manier verloopt de recyclage veel vlotter.

Maak leerlingen bewust

Het is mede de taak van leerkrachten om leerlingen bewust te maken van hun ecologische voetafdruk. Leer hen hoe ze de hoeveelheid afval kunnen verminderen. Deel nuttige tips die hen hiermee helpen.

Deel materiaal

Sommige schoolspullen zijn nog perfect bruikbaar na een schooljaar, zoals schoolboeken, turnpantoffels, enz. Breng ouders met elkaar in contact om deze spullen uit te wisselen. Zo krijgen ze een tweede leven. En je verkleint er de afvalberg mee. Handig!