7 leuke wetenswaardigheden over Italië

7 leuke wetenswaardigheden over Italië

Italië, het land van de pasta, pizza en prachtige architectuur. Maar er zijn ook veel interessante feiten te ontdekken over dit mooie land. In dit artikel delen we 7 leuke wetenswaardigheden over Italië.

Pasta uit China

Wist je dat pasta eigenlijk uit China komt en niet uit Italië? Marco Polo wordt vaak genoemd als degene die pasta naar Italië heeft gebracht, maar dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Historisch bewijsmateriaal toont aan dat pasta al ver voor Polo’s reizen werd gegeten in China.

's Werelds oudste bank

De oudste bank ter wereld bevindt zich in Italië. Banca Monte dei Paschi di Siena werd opgericht in 1472 en bestaat dus al meer dan 500 jaar. Deze bank is gevestigd in de stad Siena en is nog steeds in bedrijf.

Meer dan 100.000 kerken

Italië staat bekend om zijn vele kerken en religieuze gebouwen. Maar wist je dat er in Italië meer dan 100.000 kerken te vinden zijn? Van de imposante Sint-Pietersbasiliek in Rome tot kleine kapelletjes in afgelegen dorpen, Italië is een land vol spiritualiteit en religie.

Vespa scooters

De beroemde Vespa scooters zijn ook afkomstig uit Italië. Piaggio, het bedrijf achter de Vespa, begon in 1884 als een fabrikant van vliegtuigen en heeft in de jaren '40 zijn eerste scooter ontwikkeld. Sindsdien zijn de Vespa scooters een iconisch onderdeel van de Italiaanse cultuur en veel gezinnen hebben er een in hun bezit.

De Euro

Sinds 2002 is de Euro de officiële munteenheid van Italië. Maar voordat de Euro werd geïntroduceerd, werden in Italië Lire gebruikt als valuta. Oude munten en bankbiljetten kunnen nu nog steeds worden gekocht als souvenirs.

Werelderfgoed

Italië heeft maar liefst 58 UNESCO-werelderfgoedlocaties, waaronder historische steden als Rome, Florence en Venetië, evenals prachtige landschappen zoals de Amalfikust en de Dolomieten. Italië heeft de meeste werelderfgoedlocaties ter wereld, waardoor het land een populaire bestemming is voor cultuurliefhebbers.

Gelatoland

IJs liefhebbers opgelet: Italië staat bekend om zijn heerlijke gelato. In elke stad en elk dorp zijn gelaterie te vinden waar ambachtelijk ijs wordt gemaakt. Italianen nemen hun ijs serieus en de smaken en kwaliteit zijn ongeëvenaard. Probeer zeker eens een bolletje pistache-, stracciatella- of tiramisu-ijs als je in Italië bent!

Conclusie

Italië is een land met vele interessante weetjes en we hopen dat je door dit artikel weer iets nieuws hebt geleerd. Of je nu van geschiedenis houdt, jezelf wilt onderdompelen in religie of gewoon wilt genieten van heerlijk eten, Italië heeft voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Boek een reis naar dit prachtige land en ontdek hier deze en nog veel meer interessante feiten! Je zult hier zeker een geweldige tijd beleven.