Wat is L-theanine en wat doet het?

Wat is L-theanine en wat doet het?

Als je thee drinkt, ben je misschien al bekend met een van de hoofdingrediënten, L-theanine. Dit ingrediënt, dat van nature voorkomt in groene en zwarte thee (maar ook in sommige paddenstoelen), kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder helpen ontspannen en beter slapen. Maar wat is L-theanine? En wat doet L-theanine? In dit artikel gaan we de L theanine werking verder toelichten.

Wat is L-theanine?

L-theanine wint tegenwoordig aan populariteit en komt steeds vaker voor in voeding en supplementen. Wat is L-theanine precies? Dit niet-eiwit aminozuur komt van nature voor in plantaardige bronnen zoals theebladeren en sommige paddenstoelen. Het ingrediënt wordt soms ook toegevoegd aan supplementen om ontspanning voor het slapen gaan te ondersteunen.

Wat doet L-theanine met het lichaam?

L-theanine, technisch bekend als L-glutamylethylamide, wordt snel geabsorbeerd in de dunne darm, passeert de bloed-hersenbarrière en levert beschermende effecten aan zenuwcellen. Onderzoekers denken dat L-theanine de ontspannende neurochemicaliën in het lichaam kan verhogen en de stimulerende kan verminderen.

Wat doet L-theanine in de hersenen?

Dit is hoe het werkt: L-theanine verhoogt de productie van serotonine en dopamine en GABA in de hersenen. Serotonine en dopamine (bekend als "de gelukshormonen") en GABA zijn allemaal neurotransmitters en spelen een rol bij het reguleren van stemming, emotie, alertheid, concentratie, slaap en andere lichaamsfuncties. GABA werkt als een remmer door bepaalde zenuwsignalen te vertragen of te blokkeren, wat invloed heeft op hoe mensen angst en stress kunnen ervaren.

Dus terwijl L-theanine de ontspannende chemicaliën in de hersenen verhoogt, verlaagt het ook de chemicaliën die gelinkt zijn aan stress en angst, door in te werken op de alfa 1 en 2 hersengolfactiviteit, wat helpt om je geest te ontspannen en je voor te bereiden op de slaap of, in combinatie met cafeïne, ook helpt om mentale vermoeidheid te verminderen en concentratie te ondersteunen).

Wat zijn de voordelen van het nemen van L-theanine?

Hoewel er grootschaliger onderzoek nodig is, hebben kleinschalige onderzoeken verschillende gezondheidsvoordelen van L-theanine gevonden, vooral met betrekking tot L-theanine en slaap en stress. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat L-theanine:

- Kan helpen acute stress te verminderen bij mensen die stressvolle situaties ervaren.

- De geest kan kalmeren zonder slaperigheid te veroorzaken.

- Kan helpen de slaap te ondersteunen in combinatie met melatonine.

- Kan helpen mentale vermoeidheid te verminderen en focus te ondersteunen in combinatie met cafeïne.

Wanneer moet ik L-theanine nemen?

Soms heb je hulp nodig om alerter of minder gestrest te zijn, terwijl je op andere momenten hulp nodig hebt om te slapen. Wanneer je L-theanine neemt hangt daarom af van waarvoor je het neemt. Sommige mensen slikken bijvoorbeeld L-theanine tegen angst.

Als je cafeïnehoudende thee drinkt, zal de combinatie van cafeïne en L-theanine je alertheid bevorderen en je concentratie verbeteren, dus drink dit 's ochtends. Aan de andere kant, als je hulp nodig hebt om in slaap te komen, kun je beter de cafeïne overslaan en 's avonds cafeïnevrije of kruidenthee drinken.

Is L-theanine veilig?

Zolang je de doseringssuggesties van het L-theaninesupplement volgt, kun je L-theanine veilig dagelijks innemen. En omdat L-theanine een 100% medicijnvrij, niet tot gewoontevormend ingrediënt is, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd voor langdurig gebruik. Zoals altijd, als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts voordat je supplementen gaat gebruiken.