Wat is het verschil tussen wierookstokjes en wierookkegels?

Wat is het verschil tussen wierookstokjes en wierookkegels?

Mag jij ook zo graag een wierookstokje aansteken om vervolgen te kunnen genieten van de heerlijke ontspannen geur welke deze afgeeft? Wierook is eigenlijk niets meer dan een mengsel van verschillende stoffen die een geur afgeven. Doordat je de wierook ontbrand, komt de kenmerkende geur vrij. Wierook is verkrijgbaar in allerlei verschillende geuren en soorten. Zo kennen we een wierookstokje, maar ook een wierookkegel. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze beide? Het immers allebei wierook zou je denken? Maar is dit wel zo? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zit er in wierook?

Je weet inmiddels dat er in wierook allerlei verschillende kruiden zitten die zorgen voor de bekende geur. Hars en houtpoeder zorgen ervoor dat deze kruiden en geurstoffen bij elkaar worden gehouden en bij ontbranding volledig opgaan in rook. Als we kijken naar de inhoud, dan verschillen de stokjes en kegeltjes niet van elkaar, het enige verschil tussen beide is dat de één is opgerold in de vorm van een kegel en de ander een dun lang stokje is. Omdat er ontzettend veel verschillende type wierook is, is het lastig te zeggen welke kruiden er allemaal worden gebruik. Waar je met voeding te ingredienten wel op de verpakking dient te zetten, hoeft dit met wierook niet. Zo zorgen de fabrikanten ervoor dat het niet nagemaakt kan worden.

Zitten er schadelijke stoffen in wierook?

Voordat je een wierookstokje of kegeltje aansteekt, wil je natuurlijk wel weten of het schadelijk is. Omdat zowel het stokje als een kegel niet volledig brandt, maar smeult, vindt er geen volledige verbranding plaats. Dit leidt ertoe dat er wel degelijk giftige stoffen kunnen vrijkomen. Voornamelijk zijn dit vluchtige organische stoffen. Dit zijn stoffen zoals benzeen en formaldehyde. Wanneer je dus veel wierook brandt, heb je kans op eventuele irritaties aan de luchtwegen en moeite met ademhalen.

De verschillen

De verschillen tussen een wierookstokje en een wierookkegel zijn minimaal. In de basis is de werken exact hetzelfde. Het enige verschil is dat een stokje gemakkelijker is aan te steken en een kegel vaak op een speciaal schaaltje wordt gelegd. Normaal gesproken wordt het wierook deeg, zoals dat wordt genoemd bij een stokje op het stokje heen gedaan en bij een kegel wordt het in de vorm van een kegel geschraapt. Wel heeft dit als voordeel dat je een wierookkegels veel makkelijker overal neer kunt zetten. Ze zijn namelijk vaak niet veel groter dan een centimeter of twee. Een stokje is al snel zo tussen de 10 en 15 centimeter.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er qua geur geen verschillen tussen een wierookstokje of een wierook kegeltje. Wel is het goed te weten dat het gebruik van een kegel vaak vele malen makkelijker is dan wanneer je een stokje gebruikt. Met name door het feit een stokje veel groter is en je deze dus ergens in moet kunne steken. Dit is de voornaamste reden waarom er steeds meer mensen zijn die kiezen voor het gebruik van een kegeltje in plaats van een stokje met wierook.