Op zomervakantie met de elektrische auto? Hier moet je op letten

Op zomervakantie met de elektrische auto? Hier moet je op letten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Het is milieuvriendelijk, goedkoper in gebruik en biedt vaak extra comfort. Toch zijn er nog wel wat zaken waar je rekening mee moet houden als je met de elektrische auto op vakantie gaat. In dit artikel geven we je een aantal handige tips zodat je goed voorbereid de weg op kunt.

Voordat je op vakantie gaat met de elektrische auto, is het verstandig om onderzoek van elektrische autovakanties te doen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het handig om te weten waar er voldoende laadpunten zijn op de route die je wilt rijden en ook op de plaats van bestemming. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse apps en websites beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er eventuele subsidies of kortingsregelingen gelden voor het laden van je elektrische auto op de vakantiebestemming.

Laadpassen

Een laadpas is een essentieel item als je met de elektrische auto op vakantie gaat. Hiermee kun je bij vrijwel alle openbare laadpunten je auto opladen. Het is belangrijk om te checken of de laadpas die je hebt ook geldig is in de landen waar je naartoe gaat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een andere laadpas aan te schaffen. Daarnaast is het handig om te controleren of je laadpas ook werkt bij snellaadstations, mocht je onderweg snel je batterij willen opladen.

Gratis tolbadge

Als je met de elektrische auto op vakantie gaat, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een gratis tolbadge voor de elektrische auto. Deze badge zorgt ervoor dat je eenvoudig tol kunt betalen zonder contant geld. Daarnaast zijn er speciale tolwegen voor elektrische auto's waar je met de badge gratis gebruik van kunt maken. Informeer bij je autobedrijf of verzekeringsmaatschappij of je in aanmerking komt voor een gratis tolbadge.

Routeplanning

Bij het plannen van je route is het handig om rekening te houden met de laadmogelijkheden. Zorg dat je voldoende laadpunten op je route meeneemt, zodat je altijd je bestemming kunt bereiken zonder zonder stroom te komen staan. Het is ook slim om alternatieve routes te bekijken, mocht er op je originele route geen laadpunten beschikbaar zijn. Daarnaast is het handig om bij het kiezen van je accommodatie te kijken of er laadmogelijkheden zijn bij het hotel of de camping.

Extra batterijcapaciteit

Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen met de elektrische auto, kan het handig zijn om extra batterijcapaciteit bij je te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een draagbare batterij zijn die je onderweg kunt opladen en gebruiken om je auto te voorzien van extra stroom. Zorg er wel voor dat je deze batterij op een veilige manier bewaart en dat je weet hoe je deze kunt aansluiten op je auto.

Met de elektrische auto op vakantie gaan kan een fantastische ervaring zijn. Het is echter wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je vooraf onderzoek doet naar de laadmogelijkheden op je route en eventuele subsidies of kortingsregelingen. Neem een goede laadpas mee die geldig is in de landen waar je naartoe gaat en controleer of je in aanmerking komt voor een gratis tolbadge. Plan je route zorgvuldig, neem indien nodig extra batterijcapaciteit mee en geniet van je zomervakantie met de elektrische auto!