HBO na VWO? Helemaal geen slechte keuze

HBO na VWO? Helemaal geen slechte keuze

Na HAVO ga je naar het HBO, en na VWO ga je naar de universiteit. Dat is wat de meesten aannemen. Maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Wist je dat er meer dan genoeg studenten aan het HBO zijn die van het VWO afkomstig zijn? Er bestaat namelijk een groot verschil tussen de werkwijze van het HBO en de werkwijze van de universiteit. Voor sommige studenten gaat de voorkeur simpelweg uit naar het HBO, en niet naar de universiteit. Sta jij nu voor die moeilijke studiekeuze en weet je niet wat je moet kiezen? Lees dit artikel en zoek desnoods hulp bij studiekeuze

Wat is het verschil tussen HBO en de universiteit?

In de ogen van velen is het HBO een rang lager dan de universiteit, maar dit is helemaal niet waar. Het grote verschil is dat het HBO veel praktijkgerichter is dan de universiteit. Waar het op de universiteit veel draait om het doen van onderzoek en het vinden van nieuwe manieren om dingen te doen leer je op het HBO vooral hoe je kennis moet toepassen. Zie het dus zo: Op de universiteit leer je kennis te produceren, en op het HBO leer je wat je met die kennis moet doen. 

De verschillende mentaliteiten van HBO en universiteit

De verschillen tussen HBO en universiteit beperken zich niet alleen tot de lesstof, er heerst op beide soorten opleidingsinstelling ook een andere mentaliteit. Op het HBO draait het veelal om samenwerking. Je werkt vaak samen aan een project, en je kan vaak veel directe hulp van de onderwijzers verwachten. Dit is anders op de universiteit. Hier werk je namelijk vaak alleen aan een onderzoek, en is het onderwijzend personeel er alleen om je in de juiste richting te wijzen. Het zoeken zal je dus toch echt zelf moeten zijn. 

Hoe maak je nu de juiste keuze

Als het HBO en de universiteit je allebei aantrekken kan het best moeilijk zijn om tussen de twee te moeten kiezen. Bovendien moet je daarna ook nog eens een HBO of universitaire studie uitkiezen. En dat allemaal zo vroeg in je leven. Dat is een hele stap in je leven, en we raden je dan ook aan om samen met een studiekeuze adviesbureau op zoek te gaan naar wie jij echt bent, en wat je uiteindelijk in je leven wil bereiken. Samen met een persoonlijke coach van het adviesbureau zal je op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen en kies je de juiste studie.