5 goedkope recepten die je makkelijk kan maken

5 goedkope recepten die je makkelijk kan maken

Besparen op je boodschappen is altijd goed. Het kan soms een hoop schelen. Basisvoedingsmiddelen als eieren en melk worden steeds duurder de prijzen van eieren zijn in de laatste zes maanden hard gestegen. Een supermarkt zoals ALDI is zelfs een campagne gestart om mensen aan te moedingen om discount boodschappen te kopen en budget recepten te maken. Dit lijkt erg zijn vruchten af te werpen.

Verder wordt voorspeld dat boodschappen de komende maanden alleen nog maar duurder zullen worden.

Dus wat kan je doen tegen deze prijsstijgingen?

Probeer na te denken wat je kan doen met ingrediënten en probeer creatief te zijn. Misschien eet je wel eens kip uit blik of bevroren broccoli, omdat je dacht dat die alleen vers, goed waren. Maar met een andere kijk op de dingen en een beetje kennis van voedsel, zie je het potentieel van groene kip enchilada's met een beetje in de oven geroosterde broccoli.

Lees verder om te ontdekken wat je kan doen met vijf goedkope, veelzijdige voedingsmiddelen die altijd in onze voorraadkast of vriezer liggen.

Kip uit blik

We snappen het, het openen van een blikje vlees kan afschrikwekkend zijn. We raden je niet aan om er met een lepel in te graaien (maar voel je vrij als dat jouw ding is), maar we willen graag dat je het samengeperste gevogelte een kans geeft.

Je kunt het in de meeste recepten met kipfilet gebruiken, hoewel we het niet aanraden om het in soepen te gebruiken, omdat het in de kokende vloeistof een beetje uit elkaar kan vallen. Ik gebruik het graag in quesadillas voor een snelle lunch of maak een kipsalade door een beetje mayonaise, selderij, ui en peper toe te voegen (ik voeg geen zout toe aan ingeblikt voedsel, omdat het vaak meer natrium bevat dan hun verse tegenhangers). Als je een beetje creatief bent, maak dan een gebakken sandwich met dit hartige kip.

Bevroren varkensschouder

Als je voor weinig geld veel vlees wil hebben, of als je gewoon één keer wilt koken en voor een klein budget klaar wil zijn, dan is varkensschouder moeilijk te verslaan (daarnaast wordt voorspelt dat de prijs van varkensvlees minder snel zal stijgen vergeleken met ander vlees).

Naast het feit dat het een groot stuk vlees is, is varkensvlees makkelijker te bereiden dan vetarm vlees zoals varkenskoteletten, die snel droog kunnen worden. Je kunt varkensvlees bereiden in een slowcooker, snelkookpan, oven, grill. Bijna overal. En ze zijn ook nog eens erg lekker. Onze twee favoriete bereidingen zijn pulled pork sandwiches en carnitas. 

Voor een eenvoudige pulled pork, zijn er verschillende recepten online te vinden. ALDI heeft een goed recept van roasted pork, waarin je terug kan lezen hoe je dit makkelijk en lekker kunt bereiden. Wil je er een snpecialie draai aan geven? Maak het dan pittig. Slow cooker carnitas worden afgegaard in de grill (die krokante stukjes zijn het lekkerst!). Ook hier zijn veel recepten van te vinden. Zowel in kookboeken als online.

Rijst

Rijst staat samen met honing, azijn en meer in de categorie: 'dingen die niet bederven'. Dat betekent dat je gemakkelijk in het groot kunt kopen om nog meer geld te besparen. Rijst is geweldig, want het schittert op zichzelf of als onderdeel van een gerecht.

Maak witte rijst lekker met knoflook en en maak er een knoflookboterrijst van. Probeer voor makkelijke maaltijden eens eenpansrijst met bonen, Cubaanse rijst met kip of deze makkelijke jambalaya met kip en worst.

Als het even kan, raden we je aan om twee keer zoveel rijst te maken als je nodig hebt en de helft een dag of wat in de koelkast te bewaren, want het geheim van heerlijke gebakken rijst is koude rijst die al wat langer staat.

Bonen

Bonen zijn een goedkoop en makkelijk ingrediënt om een voedzame maaltijd mee te maken  (zelfs het ontbijt: voeg gewoon wat pintobonen toe aan je burrito en je kunt minder eieren gebruiken terwijl je het eiwitgehalte hoog houdt). Ze zitten vol vezels, waar de meesten van ons meer van nodig hebben, en ook ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur en een heleboel andere goede dingen.

Wij kiezen meestal voor bonen uit blik, omdat we het druk hebben en ze veel sneller klaar te maken zijn. Maar als je de tijd en zin hebt, zijn droge bonen nog goedkoper dan hun verwanten in blik en heb je meer controle over de smaak en textuur.

Gebruik witte bonen in deze stoofpot van hamlap en witte bonen van All Seasons. Als je op zoek bent naar een zuivelvrije optie, is deze romige veganistische pasta ook een mogelijkheid. Zwarte bonen, maïs, avocado en pittige specerijen zorgen samen voor een heerlijke en stevige zwarte bonensalade waar je een goed hoofdgerecht aan hebt.

Diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten zijn net zo voedzaam als verse groenten, en gaan oneindig veel langer mee. Wij leggen een voorraad aan van zakken erwten, maïs, broccoli, aardappelblokjes, zoete aardappelen en mixen zoals paprika en uien. Ik neem mijn diepvriesgroenten zelden mee van magnetron naar bord, want papperig, flauw eten is niet mijn ding. Bevroren broccoli roosjes worden bijvoorbeeld heel anders in de oven. Het ijs smelt om ze zacht te maken, en een dosis Parmezaanse kaas en citroensap maken er een hartig, helder bijgerecht van waar je voor terug blijft komen.

Ongeveer eens in de twee weken maken we een succotash door kleine porties maïs, edamame, rode peper en ui in een koekenpan te combineren. Ik begin met een beetje water om de groenten op te peppen, voeg dan boter of olijfolie toe en zet het vuur hoger om het hele gerecht een geroosterde afwerking te geven.

Andere basisproducten waar we van houden:

Tomaten in blik zijn lekker voor chili of tomatensoep.

Tofu is een goedkoop alternatief voor vlees. Het zuigt smaken op en is geweldig in koekenpanmaaltijden en soepen. 

Tortilla's en tacoschelpen maken van alles een maaltijd. Of het nu een combinatie van vlees en sla is om een lunch wrap te maken of kip, kaas en saus om een schaal enchiladas te maken, tortilla's zijn een van de meest veelzijdige basisproducten in mijn huis.

Tonijn uit blik is vetarm en eiwitrijk, en bevat omega-3. Ik eet het met een beetje mayo en gehakte augurken en uien voor een snelle tonijnsalade, terwijl mijn kinderen het heerlijk vinden in een ouderwetse tonijnschotel.

Pasta is een voor de hand liggende keuze, maar soms is dat de beste keuze. Maak stroganoff van eiernoedels, gehakt en zoutarme champignonroom. Voeg citroen, boter en Parmezaanse kaas toe aan penne. En wie kan een makkelijke spaghetti bolognese weerstaan?