Een bril of contactlenzen?

Een bril of contactlenzen?

Er zijn veel mensen die last hebben van slecht zicht of van vermoeide ogen. Voor deze mensen is het advies dan ook om eens een bezoekje aan de opticien te brengen om je ogen eens te laten testen. Voor diegene die wat moeilijker ter been zijn is of niet graag het huis uit gaan om wat voor reden dan ook is er de mogelijkheid om tegenwoordig een opticien aan huis te laten komen. De opticien die aan huis komt kan de ogen net zo goed meten als een opticien die in een optiekzaak staat.

Tijdens een oogmeting zal de opticien gaan controleren waar het brandpunt in het oog valt. In het mooiste geval zou dit op het netvlies vallen zonder correctie en men heeft dan ook geen bril of contactlenzen nodig. Echter bij veel mensen valt dit brandpunt niet exact op het netvlies maar ervoor of er achter. Het is dan ook de bedoeling dat de opticien gaat kijken met welke sterkte hij het brandpunt naar voren of naar achteren kan leggen zodat dit uiteindelijk op het netvlies zal vallen.

Het brandpunt verleggen kan de opticien door middel van een plus glas of min glas voor het oog te houden. Met een plus glas kan de opticien het brandpunt naar voren halen en met een min glas kan de opticien het brandpunt naar achteren leggen. Hoe verder het brandpunt van het netvlies ligt hoe hoger de sterkte van de bril of contactlenzen zal worden.

Kies voor een bril

Er zijn ook mensen waarbij het oog niet in alle richtingen dezelfde kromming heeft, dus niet geheel rond is. Bij deze mensen zal er dan ook geen brandpunt in het oog vallen, maar twee brandlijnen. Nu is het de taak van de opticien om van deze 2 brandlijnen een brandpunt te maken en deze vervolgens op het netvlies te leggen. Dit kan de opticien doen door middel van de zogeheten glazen met een cylinder als men een bril draagt of als men contactlenzen draagt met de zogeheten torische contactlenzen.

Kiest men uiteindelijk voor een bril om de ogen mee te corrigeren dan zal de opticien sferische glazen, glazen met een cylinder of multifocale glazen voorschrijven. De sferische glazen schrijft de opticien voor als het oog in alle richtingen even rond is. De glazen met cylinder schrijft de opticien voor als het oog niet in alle richtingen even rond is. De multifocale glazen schrijft de opticien voor als men leesproblemen heeft en alles op korte afstand minder goed ziet. Multifocale glazen worden vaak voorgeschreven tussen een leeftijd van 45 en 50 jaar. Tussen de leeftijd van 45 en 50 krijgt men vaak last van presbyopie ook wel genoemd ouderdomsverziendheid.

Kies voor contactlenzen

Kiest men voor contactlenzen om de ogen te corrigeren, dan kan men kiezen tussen zachte contactlenzen en harde contactlenzen. De meest voorgeschreven contactlenzen zijn de zachte contactlenzen. Zachte lenzen zitten eigenlijk ook een stuk prettiger dan harde lenzen.

Dus heb je klachten met het zien bezoek dan eens de opticien.