Echtscheiding, wat nu?

Echtscheiding, wat nu?

Het besluit om te gaan scheiden gaat natuurlijk niet over 1 nacht ijs. In deze emotionele periode kunnen emoties zoals boosheid en onbegrip de echtscheidingsprocedure snel bemoeilijken. Zeker gezien de afspraken die jullie moeten maken om de echtscheiding officieel te maken, is het belangrijk om de onderlinge verhouding niet teveel onder druk te zetten en er samen op een goede manier uit te komen. Afspraken die jullie maken omtrent de afwikkeling worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Denk hierbij aan verdeling van inboedel, financiën, pensioen en woonruimte. Zijn er gezamenlijke minderjarige kinderen in het spel? Dan dienen er ook over de kinderen afspraken gemaakt te worden. Deze afspraken dienen te worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Heb je een vraag over de echtscheidingsprocedure, wil je deze in gang zetten of wil je juridische ondersteuning bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant? Echtscheidingsadvocaten kunnen al je vragen beantwoorden omtrent een echtscheiding en wat daarbij komt kijken. Om dit alvast inzichtelijk te maken vind je hieronder een aantal zaken die betrekking hebben op de echtscheidingsprocedure.

Onderdelen van een echtscheidingsprocedure

Echtscheidingsconvenant

Zoals hierboven aangegeven worden alle afspraken opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Een voorbeeld van een echtscheidingsconvenant zijn online te vinden. Het is mogelijk om deze zelf van A tot Z op te stellen. Lukt dit, dan kunnen jullie eenvoudig online scheiden. Lukt dit niet? Dan kan een scheidingsadvocaat je hierbij helpen om deze op te stellen en overeen te komen. Het definitieve echtscheidingsconvenant dient door een echtscheidingsadvocaat te worden ingediend bij de rechtbank.

Ouderschapsplan

Afspraken omtrent de kinderen dienen te worden opgenomen in het ouderschapsplan. Naast de standaard zaken, zoals woonruimte en kinderalimentatie, is het ook verstandig om overige zaken op te nemen. Hoeveel zakgeld geven jullie, wat zijn de regels en/of misschien wel het belangrijkste hoe informeren jullie elkaar over zaken die in het leven van het kind afspelen. Zijn de kinderen wel minderjarig, maar wat ouder? Betrek dan vooral de kinderen bij deze afspraken. Immers het belang van het kind dient voorop te staan.

Alimentatie

Is er sprake van partneralimentatie of kinderalimentatie. Partneralimentatie is in het leven geroepen om één van de ouders na de echtscheiding niet in financiële problemen te laten komen. Kinderalimentatie heeft als doel om de kosten die gemaakt dienen te worden voor het kind eerlijk te verdelen.

Pensioen

Als jullie geen speciale afspraken maken, zal het pensioen verdeeld worden. Denk hier dus goed over na welke invloed dit heeft in de toekomst. Ook hierover kan een scheidingsadvocaat je voorzien van de benodigde informatie.

Boedelverdeling

Het uitzoeken van de inboedel en deze eerlijk verdelen is vaak erg lastig. Zeker als er emotionele waarde een rol speelt. Overzicht is een belangrijke factor. Maak dan ook een lijst met alle zaken, bepaal de waarde, geef aan wat je wilt hebben en probeer vervolgens met open vizier dit te regelen. 

Schulden/Eigen onderneming

Schulden en een eigen onderneming bemoeilijken een echtscheidingsprocedure. In de meeste gevallen is het inschakelen van een scheidingsadvocaat de enige mogelijkheid om dit inzichtelijk te maken. Schroom dan ook niet om tijdig een echtscheidingsadvocaat te benaderen voor juridisch advies.